Gerard Klaasen

Ik ben Gerard Klaasen, ook Amstelvener en ik ga voor de RTVA, van 19 t/m 21 december een driedaags interviewprogramma verzorgen in het kader van Serieus Kerst. U vraagt zich mogelijk af: wie is die man?

Ik heb jaren voor de KRO-radio een wekelijks interviewprogramma gemaakt, Andersdenkenden geheten, waarin ik met Nederlanders en andere Nederlands-sprekenden uit alle sectoren van de samenleving sprak over hun va & vien in het leven. Van Johan Cruyff tot Bernard Haitink, van Harry Mulisch tot Pieter van Vollenhoven, van Toon Hermans tot Eddy Christiani. Van deze uitgezonden interviews publiceerde ik elke week een geschreven versie in het omroepblad van de KRO, Studio. In totaal zijn er een kleine 1000 interviews in deze reeks uitgezonden en verschenen: interviews met politici, sporters, bisschoppen en religieuze leiders uit diverse levensbeschouwingen, en menig kunstenaar, schrijver, toneelspeler en artiest. Het bood mij een breed netwerk aan kennissen uit verschillende sectoren op.

Het radio-interviewprogramma Andersdenkenden begon in 1998 en eindigde bij mijn ‘pensioen’, begin dit jaar. Zo is het leven! Er is ook een boek van verschenen, getiteld Andersdenkenden, een uitgave van Conserve. Bij de KRO begon ik bij mijn entree in 1976 met het radioprogramma Kruispunt-radio, daarna heb ik vele radioprogramma’s en enkele televisieprogramma’s voor mijn omroep gemaakt. Een aantal programma’s hadden betrekking op politiek en geestelijk leven, en ik ben niet onbekend met de gang van zaken in kerken in Nederland en in Rome. Evenmin als Hilversum zijn Rome (het Vaticaan), Genève en Jerusalem voor mij geen onbekende plekken).

Mijn journalistieke loopbaan startte ik al eerder, als medewerker in de jaren zeventig bij het toenmalige opinieblad De Nieuwe Linie. Over dit befaamde opinieblad schreef ik een boek als resultaat van mijn doctoraalprogramma. In feite heb ik in mijn journalistieke werk steevast doorgezet waar ik ooit mee startte: het schrijven van opiniërende artikelen én het schrijven van interviews. Juist daarom vind ik het bijzonder leuk nú mijn activiteiten te kunnen uitstrekken tot de Lokale Omroep Amstelveen, ik-heb-er-zin-in! En de gasten zullen zo tegen Kerst de moeite méér dan waard zijn!

Comments

comments